2011. december 4., vasárnap

Önkéntes munka Motutapun

Itt Új-Zélandon nagy hagyománya van az önkéntes munkának. Sokan dolgoznak alkalmanként egy-egy helyi szervezetnek, vagy valamilyen (sport) rendezvényen. Igyekeztünk már kezdetektől fogva beilleszkedni és minél inkább helyivé avanzsálódni, ezért kinéztük magunknak a Motutapu Restoration Trust nevű szervezetet. Ez a szervezet a közeli Motutapu szigetet tartja karban és igyekszik visszaállítani az eredeti növényvilágot a területen. Sokféle munkából lehet választani, ilyenek többek között a parti szemétszedés, faültetés, gyomirtás, sőt még a szigeten levő faiskolában is lehet tevékenykedni. Persze, ha valaki részt akar venni valamelyik alkalommal a munkában, annak előre kell regisztrálnia. Bízva abban, hogy jó idő lesz, barátainkkal együtt mi is regisztráltunk és kíváncsian vártuk a hétvégi „munkanapot”. Ezen a szigeten még nem voltunk korábban, így alig vártuk, hogy indulhassunk. Szerencsére a belvárosban a terminálhoz közeli parkolóházban az önkéntesek ingyen parkolhatnak, illetve a kompjegyet is olcsóbban kaptuk.Az idő nem volt a legkellemesebb, eléggé esőre hajlott, de reménykedtünk, hogy később kisüt majd a nap. A komp először a Rangitoton állt meg, ahol kirakta azt a néhány elszánt turistát, akik az idő ellenére is eltökélték magukat a vulkán megmászására, és már csak velünk ment tovább. A Motutapu sziget egyébként közvetlenül a Rangitoto mellett van, a két szigetet egy rövid híd köti össze.  A Motutapu sokkal lankásabb, sok tehén és bárány legel rajta. Mire a szigetre értünk olyannyira elromlott az idő, hogy a komp nem is ment el a kikötőig, hanem az egyik közelebbi öbölben, de még a Rangitoton kirakott minket. Innen pick-up kocsikkal mentünk tovább. A lányoknak jutott hely a kocsiban, nekünk Péterrel, már csak a plató maradt. Ez egészen addig jópofa dolog, amíg el nem kezd esni az eső. Mire odaértünk a kijelölt területre, ahol a gyomirtást kellett végezni a korábban elültetett facsemeték körül, majdnem teljesen eláztunk. Egy kisebb csapat a faiskolában maradt, ahol legalább tető volt a fejük felett és nem áztak el teljesen. Innen már mindannyian a platón ülve tettük meg az út hátra lévő részét. Mi egy fészerben rendezkedtünk be, ahol kaptunk overált, esőköpenyt és kéziszerszámot, amivel a – korábban mindenkinek bemutatott – gazt, illetve a nem őshonos (azaz Európából vagy Amerikából behurcolt és itt megtelepedett) növényeket kellett irtani. Így, felszerelkezve elindult a kis csapat, azaz Babettékkel együtt mi négyen magyarok és a legelszántabb helyiek közül néhányan.

háttérben a Rangitoto
faiskola


tehenek
útközben


útközben
útközben

Egy-két óra gazolást követően visszagyalogoltunk a pajtába egy kis pihenőre, ahol a cuccainkat hagytuk. A gyors ebédet követően folytattuk a munkát, de nem sokáig. Az idő sajnos egyre rosszabbra fordult, így kb egy órával később feladtuk, felszedtük a cuccainkat és behúzódtunk a parton levő épületbe. Ott volt száraz meleg ruha, ettünk-ittunk, beszélgettünk és vártuk, hogy elálljon az eső.
Maga az épület valamikor az 1900-as évek elején épült és mára teljesen felújították. A tornácról filmekbe illő kilátás nyílt a kis öbölre. Elvileg itt, az épület előtt kellett volna a kompnak kikötnie és természetesen értünk is jönnie. A mostoha időjárásnak köszönhetően azonban esély sem volt rá, hogy a hajó itt szedjen fel minket. A kocsikkal kellett visszamennünk a Rangitotora, az ottani kikötőbe. Mivel az utolsó komp onnan is 4 óra körül indult vissza a városba, versenyt futottunk az idővel. Szerencsére sofőrjeink úgy ismerték a terepet, mint a tenyerüket, igazán izgalmas volt a szűk, kavicsos vulkanikus „utakon” végig száguldozni a szakadó esőben. A hajót szerencsésen elértük és kimerülten, fáradtan, de rengetek élménnyel gazdagabban visszatértünk a városba. Bepattantunk a kocsiba és hazaindultunk. Alig vártuk, hogy hazaérjünk és egy forró zuhanyt vehessünk. Mozgalmas nap volt, de nagyon jól éreztük magunkat.

főhadiszállás

kilátás a tornácról
evés-ivás

úton a kikötő felé

hajóra várva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése