2011. szeptember 30., péntek

Rugby World Cup

Ha már egyszer Rugby Világbajnokság van, illene el is menni egy meccsre – gondoltuk. Sajnos az All Blacks meccsekre elég drága volt a jegy, ráadásul az olcsóbbak már hetekkel ezelőtt elfogytak. Így  más meccsre esett a választásunk, a Szamoa – Dél-Afrika összecsapásra vettünk jegyet. Ezt a 30 ezer férőhelyes North Harbour Stadiumban, Auckland egyik kisebbik stadionjában rendezték meg.  Szerencsére a stadionhoz közeli parkolóban volt még hely, igy nem kellett messzebbről gyalogolni.
A stadionban a szektorok nincsenek elválasztva egymástól, nincs külön rész az egyes csapatok szurkolóinak, mindenki össze-vissza ül. Az igazi drukkerek mindenféle fura, vicces jelmezben, parókában és kifestve jelentek meg. A nagy számú szamoai közönség mellett szép számmal voltak dél-afrikaiak is. 
A meccs előtti himnuszokat egy énekkar adta elő előben a pályán, hasonlóan a VB többi mérkőzéséhez. Nem kis feladat volt részükről megtanulni az adott ország nyelvén a himnuszokat. A meccs kezdetén a szamoai csapat előadta a haka-t, ami az alabbi linken megnezhető. A haka egy ősi harci tánc, erőteljes és látványos mozdulatokkal, grimaszolással, lábdobbantással és  harci induló kiabálásával, ami az ellenség megfélemlítését szolgálta. Haka tánca csak a környező szigeti népeknek van, illetve az itteni maoriknak köszönhetően Új-Zélandnak.
A hangulat óriási volt, sajnos nem sok pontot szereztek a csapatok. Hatalmas küzdelemben Dél-Afrika diadalmaskodott és jutott tovább a csoportból.

A szamoai csapat megköszönve a támogatást és a bíztatást a meccs végén még egyszer előadta a hakat-t a közönségnek. Jó meccs volt, kár lett volna kihagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése